Domů Ostatní Historie Chilli papriček aneb od Kolumba až na náš stůl

Historie Chilli papriček aneb od Kolumba až na náš stůl

124
0
Sdílejte
Historie Chilli papriček, chilli a metoda pálivosti

Historie Chilli papriček aneb od Kolumba až na náš stůl

Chilli paprička je odpradávna velice oblíbenou plodinou, kterou používali již naši pra pra předkové, na což poukazují i archeologické nálezy, které používání této plodiny datují nějakých 7000 let před naším letopočtem. Tehdy se chilli paprička vyskytovala nejen v divoké formě, nýbrž si ji tehdejší obyvatelé již domácky pěstovali. Podle toho lze velice snadno usoudit, že již před několika tisíci lety byly účinky chilli papričky velmi známé. Domovem chilli papričky je jižní a střední Amerika. Hlavně díky cestovatelským výpravám Kryštofa Kolumba se tento malý červený a pálivý zázrak dostal do celého světa.

Když Kolumbus objevil chilli

Podle dochovaných záznamů neměl na objevení chilli papričky podíl nikdo jiný než známý dobrodruh Kolumbus. Objevení chilli papričky dnes můžeme přirovnat k jeho dalšímu úspěchu – objevení Ameriky. Jen stěží bychom se dnes obešli bez pálivého koření. Na existenci chilli papričky poukázali domorodci, kteří Kolumba i jeho námořníky svými poklady počastovali. Jelikož byla chuť pálivá, přirovnal je Kolumbus k pepři – pepper. A právě kvůli tomuto má dnes angličtina stejný název pro pepř i papriku.

Rozšíření do celého světa

Dlouho netrvalo a léčivé účinky chilli papričky se roznesly do celého světa, a protože je chilli paprička na výsadbu nenáročnou a samosprašnou plodinou, její pěstování v dalších zemích bylo jen otázkou času. Bylo období, kdy lidé chilli papričku používali jako okrasnou plodinu, se stále větším prozkoumáním této červené pochoutky však sázeli na její konzumaci a léčivé účinky. Obchodníci chilli rozvezli po celém světe, zachytilo se zejména v Thajsku a jihovýchodní Asii, kde dodnes patří mezi klíčové suroviny kuchyně. Zejména mniši začali chilli papričku různě křížit a kombinovat, tím vznikaly nejrůznější druhy o různém stupni pálivosti. Chilli paprička se hojně používala jak čerstvá, tak i v sušeném stavu.

Wilbur Scoville a jeho stupnice

Do škatulky s názvem historie chilli papriček můžeme bezesporu zařadit i chemika Wilbura Scovilleho, který v roce 1912 vynalezl metodu pro měření pálivosti jednotlivých druhů. K testu používal různé druhy chilli papričky, které dával do roztoku cukru a vody. Tento roztok vždy ochutnával a pokud ještě pálil, rozředil jej vodou. Finální číslo uvádělo, jak moc je chilli paprička pálivá a kolikrát je jí třeba naředit. Pojem Scovilleho stupnice zůstal, i přesto že metoda maličko pokročila. Dnes se pro měření pálivosti chilli papriček používají nejrůznější metody a přístroje, jednotka pálivosti se označuje v SHU jednotkách( Scoville heat units). 
Chilli paprička obývala tento svět již dlouhou dobu před námi. Již tehdy byl znám účinek kapsaicinu, který má analgetické účinky. Dnes patří chilli paprička k oblíbeným druhům koření a mnozí z nás na tuto pochoutku nedají dopustit.

Chilli papričky koupíte na http://eshop.thechillidoctor.cz/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prosím zadejte správnou hodnotu? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.