Domů Ostatní Dům Litinové nádobí Le Creuset

Litinové nádobí Le Creuset

47
0
Litionový tlakový hrnec

Litinové nádobí Le Creuset

V posledních letech chrlí na trh výrobci nádobí jeden hrnec za druhým, každý z nich má mít údajně ještě lepší vlastnosti než hrnec předcházející. 

Jeden typ nádobí však přežil desetiletí, dost možná staletí. Jeho obliba neupadá, ba naopak zdá se, že prožívá svůj návrat do kuchyní. Jedná se o hrnce a pánve ze smaltované litiny.

Jedním z předních výrobců smaltovaného litinového nádobí je značka LE CREUSET.

Litina od Le Creuset

Le Creuset jsou Francouzi, a ti to s designem umí. Litinové nádobí této značky patří k úchvatným kouskům, které ve vaší kuchyni nikdo nepřehlédne.

Zatímco tělo nádobí tvoří poctivá litina, zvenčí jsou hrnce a pánve potaženy kvalitním smaltem v nádherných barvách. Výroba litiny navíc značně závisí na ruční práci, každý kus je tedy originál, a to nádobí dodává svůj půvab. 

Nádobí Le Creuset se vyrábí ve slévárně, umístěné ve francouzském městečku Fresnoy-Le-Grand. K výrobě používá Le Creuset tři základní suroviny: železo, ocel a sklo. Všechny tři suroviny jsou zpracovávány podle receptu, který Le Creuset drží… zkrátka pod pokličkou. 

Jaké litinové nádobí značky Le Creuset lze koupit?

Nejoblíbenější jsou jednoznačně kulaté hrnce v pestrých barvách. Uvnitř jsou hrnce smaltovány obvykle světlým, méně častěji tmavým smaltem.

K hrncům patří litinová poklice ve stejném designu, takový hrnec pak s úspěchem použijete jak na sporáku, tak v troubě. 

Kromě litinových hrnců v kulaté podobě dostanete i oválné (vhodné např. k pečení drůbeže nebo pecnů chleba). Oválným hrncům se v terminologii Le Creuset říká také pekáče. 

Dalším typickým zástupcem jsou Le Creuset litinové pánve. Ty výrobce nabízí buď s klasickým hladkým dnem nebo s žebrováním. Pánve s žebrováním jsou známé jako grilovací, slouží k domácímu grilování masa a zeleniny na plotýnce.

Pro jaké typy ohřevu je litinové nádobí vhodné?

Litina od Le Creuset se hodí na všechny druhy sporáků, tedy pro elektrický i plynový sporák, litina je naprosto ideální pro indukci.

V případě, že máte na sporáku sklokeramickou desku, nešoupejte po ní s nádobím, je totiž těžké a sklokeramiku by mohlo poškrábat. Vždy pomocí chňapek litinu nadzdvihněte a přesuňte na místo, kam potřebujete.

Pokud máte plynový sporák, dbejte na to, aby plameny neolizovaly nádobí z boku. Snadno by totiž mohly poškodit barevný smalt.

Smaltovaná litina není určená pro grilování na outdoorovém grilu (přímé plameny).

Jak pečovat o litinu Le Creuset?

Zásada číslo 1: Francouzské litinové nádobí nepatří do myčky (i když někteří prodejci tvrdí opak). 

Důvod? V myčce se používají chemické čisticí prostředky, které způsobují postupné blednutí barevného smaltu, kterým je litina zvenčí potažená. 

Litinové nádobí není levné, věřte, že by byla škoda, pokud by ztratilo na svém lesku jen proto, že jste špinavé nádobí strčili do myčky.

Litina je navíc těžká, i to by mohl být problém, pokud byste ji do myčky chtěli vyskládat.

Litinové nádobí Le Creuset myjte tedy ručně pod tekoucí vodou, k mytí použijte jemný čisticí prostředek. Pak stačí nádobí vysušit a uložit do skříně, nebo vystavit na kuchyňskou linku.

Další značky nádobí ze smaltované litiny

Le Creuset není jediným výrobcem, který na trh dodává nádobí ze smaltované litiny. Zdatným konkurentem je další francouzská značka Staub. 

Pokud hledáte levnější variantu a stále velmi dobrou kvalitu, vyzkoušejte smaltované nádobí turecké značky LAVA

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.