Domů Osobnosti Business Pivovar Zvíkov aneb jak se vaří pivo v minipivovaru

Pivovar Zvíkov aneb jak se vaří pivo v minipivovaru

1235
0
Pivovar Zvíkov, pivo, minipivovar a Josef Valenta

Pivovar Zvíkov aneb jak se vaří pivo v minipivovaru

Představujeme vám pana Josefa Valentu, spolumajitele minipivovaru Zvíkov. Nápad na článek vznikl při družném rozhovoru nad sklenicí piva. Pivovar Zvíkov patří mezi první minipivovary na našem území, které vznikly po roce 1989. Stále vaří unikátní pivečka a my máme čest položit panu Valentovi sadu otázek.

Pane Valento, vaříte skvělé pivo a navíc se nebojíte experimentů. Pokud mohu, vrátím se k počátku vašeho podnikání. Jak jste na nápad založit minipivovar přišel? Zrodil se nápad u piva, nebo Vás inspirovala jiná múza například žena? Musím říci, že vzhledem k dnešnímu boomu minipivovarů se jednalo o skvělý odhad budoucího trendu.

Bohužel (anebo Bohudík?) v tom nebyla žena, ale průnik tří vlivů v jeden moment: kamarád z gymnázia s nápadem koupit pivovar (záhy ho opustil), moje návštěva míst dávných sportovních soustředění (Zvíkov) a informace, že na hradě Zvíkov se vařilo pivo. Moje původní myšlenka byla dokonce začít vařit pivo přímo na hradě, ale to z pochopitelných důvodů nešlo.

Zmínil jsem, že se nebojíte experimentů. Asi víte, na co narážím. Pivovar Zvíkov a jeho 26% pivo s názvem Královská Zlatá labuť, kterou se nebojíte archivovat. Co pro Vás tento nápad znamená osobně? Jak by jste nám tento netradiční nápoj představila charakterizoval?

Obecně, technologicky je vše zásluha mého společníka Michala Voldřicha, který ta piva vymýšlí a pro sládka předepisuje. Pro mě je cenná myšlenka archivace, která – stejně jako všechny důležité vynálezy lidstva (v tom musí mít člověk pokoru) vznikla náhodou – dali jsme z první várky něco stranou a po letech to ochutnali. Myslím, že nápad prodávat archivní pivo je – minimálně v rozměru ČR – naše prvenství.

V ostatních rozhovorech se ptám trošku jinak, ale napadá mě jedna netypická otázka. Provozujete Pivovar Zvíkov a k tomu se staráte o penzion. Jaký jsme my Češi hosté ve srovnání s jinými národnostmi, které jste měl možnost ubytovat? Můžete nám prosím sdělit nějakou pozitivní, pikantní nebo zajímavou zkušenost?

Pivovar Zvíkov aneb jak se vaří pivo v minipivovaru

Budu politicky korektní a vyhnu se paušalizování. Ve všech národech jsou lidé lepší a horší, vychovaní a nevychovaní, zábavní a nudní. U českých zákazníků je samozřejmě výhoda komunikace ve stejném jazyce a v rámci stejné kultury. Také je jich jednoznačně nejvíc a my proto cílíme především na ně. Já ale hovořím několika jazyky a proto zažívám stejnou srandu i například s Němci nebo Rusy nebo třeba Američany.

Na trhu se pohybujete již od roku 1993. Co pro Vás osobně váš business znamená. Na co jste hrdý, co považujete ve svém podnikání za klíčové a co by jste třeba udělal jinak?

Jsem hodně vnitřně pokorný člověk. Nejsem na úspěchy hrdý, protože to znamená pyšný – mám z nich jen radost a vím dobře, jak obrovskou roli při jejich dosažení sehrálo štěstí, náhoda nebo (pokud chcete) Prozřetelnost. Cokoliv, co děláte, může vlivem vnějších událostí jít vniveč stejně rychle, jak rychle bylo předchozích úspěchů dosaženo. Prostě mám radost, když se daří a tlačím káru dál.

Myslíte si, že se byrokratická zátěž v České republice snižuje, nebo naopak trávíte více a více času plněním všech vyhlášek a nařízení? Co si myslíte o EET?

Byrokracie přibývá a nás samozřejmě zatěžuje. Vždycky si ale položím otázku – nechal bych své děti dělat si od narození úplně, co chtějí? Pokud řídím stát a chci, aby dobře fungoval, musím ho bohužel také svázat zákony, nařízeními a kontrolami. Takže zatnu zuby a vyhovím i byrokracii. Navíc jsem projel svět a vím, jak to vypadá ve státech, kde vláda situaci nezvládá.

EET je dobrý strašák pro ty, co podvádějí. My jsme jako podnik moc velcí a komplexní, a naše vnitřní kontrolní mechanismy jsou o míle dál, než samotná EET. Podvolíme se tomu zákonu, ale dál budeme navíc dělat mnohem tvrdší vnitřní kontroly, než EET. Finanční správě stačí, nám samotným ne. Ale zvládneme to.

V současné době působí na pivním trhu přes 350 minipivovarů. Myslíte si, že je ještě prostor pro růst? Myslíte si, že minipivovary přispěly ke kultivaci pivní kultury v české republice a případně proč?  

Ano, za nejohroženější segment považuji z dnešního pohledu středně veliké, většinou mnoho desítek i stovek let staré pivovary.

Nejsou ani supermoderní s haléřovou ekonomikou, ani turisticky atraktivní

Minipivovarů může teoreticky být tolik, co existuje v Česku vesnic, což ale neznamená, že to automaticky všichni budou dělat dobře. K rozvoji pivní kultury přispěly určitě.

Vím, že jste závodně vesloval. Pomohla vám láska ke sportu ve vašem podnikání? A pokud pomohla, jaký přínos to byl?

To, co mi pomohlo, nebyla láska ke sportu, ale vytrénovaná vůle a vytrvalost a poznání, že i když něco zdánlivě nejde, dá se to přeprat. Za těch více jak 20 let bylo mnoho momentů, kdy jsem váhal, zda to nevzdat. A zkušenost ze sportu mi při rozhodování pomohla moc.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.