Domů Ostatní Od koštěte k centrálnímu vysavači

Od koštěte k centrálnímu vysavači

361
0
centrální vysavač, vysavače

Od koštěte k centrálnímu vysavači – střípky z historie pomocníků pro úklid domácnosti

Podle domu poznáš hospodyni. Tohle rčení platilo vždy. A když říkáme vždy, myslíme tím už pravěké jeskyně, odkud naši prapředci vymetali nepořádek pomocí košťat vytvořených z větví.  Od té doby se toho naštěstí mnoho změnilo a hospodyňky už nemusí pro zachování své dobré pověsti vynakládat tolik úsilí.

Koštata z vrbového proutí, tedy technologie ne nepodobná té pravěké, se používala ještě nedávno. Prach a nepořádek z podlahy prostě jiným způsobem dostat nešel (pomineme-li klepání koberců). Že je koště nesmrtelný vynález koneckonců potvrzuje i skutečnost, že ho doma stále používáme, byť v poněkud modernější, plastové verzi.

Vysavač všechno změnil

První náhražka koštěte zametala vzduchem. Šlo o předchůdce dnešních vysavačů, protože také pracovala se silou vzduchu, ovšem tento „pomocník“ vzduch vyfukoval směrem ven. Místo vysání prachu ho tak spíše zvířil. A protože byl na ruční pohon, nebyla práce s ním žádnou výhrou.

Další prototyp pak pracoval na stejném principu, byl však uzpůsobený tak, že vyfouknutý vzduch vytvořil vír, který byl pomocí hubice nasměrován tak, že zvířený prach poslal přímo do nitra přístroje, do papírového sáčku. Pořád to ale nebylo ono.

Finální byl až nápad anglického konstruktéra Cecila Bootha, který celý princip otočil a přišel s technologii odsávání. Vymyslel také papírový filtru, který zabránil, aby se prach dostal do motoru, který vzduch s prachem nasával. Tehdejší vysavač byl tak velký, že ho uvezlo spřežení taženém dvěma koňmi. Takto se pohyboval dům od domu a zákazníci si díky dlouhé sací trubici vysáli celý domov.

Dnešní vysávání je jako pohádka – nebo sci-fi?

Nápad vysávat špínu se nezměnil, jeho provedení ale neustále prochází postupným zlepšováním. V éře chytrých domácností je samozřejmostí robotický vysavač, který sám jezdí po celém domě a vysaje každý centimetr, když právě nejste doma.

V nejnovějších budovách se rozmáhá automatické odsávání podlah přímo ze stěn. Mnoho domácností také využívá sací síť po celém domě. Stačí připojit hadici a prach vysajete do centrálního vysavače.

Ale ani klasické podlahové vysavače se ve světě robotů a sofistikovaných řešení neztratí. Jsou levné, dostupné každému. Jejich výkon se zvyšuje, energetická náročnost klesá. Snadno pořídíte bezsáčkové vysavače nebo stroje na mokré vysávání. K většímu pohodlí přispívá rozmach akumulátorů, díky kterým se při vysávání nemusíte tahat s elektrickou šňůrou.

I dnes platí, že hospodyni poznáte podle domu. Jen je pravda, že ty dnešní to mají díky moderním vysavačům snadnější.

.

Předchozí článekHans Fallada: Každý umírá sám
Další článekHra Atletics – World Challenge
Občasný pisálek, pokud se nevrtá zrovna v Google Apps nebo v Apple HW tak se možná i někde přecpává. Pokud je to dobré tak o tom možná i napíše.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.