Španělské olivové oleje s prémiovou kvalitou aneb Casas de Hualdo
Vychutnejte si spojení, které nabízejí středomořské recepty, i u vás doma! Je to jednoduché, stačí sehnat vhodné ingredience, v jejichž seznamu je na čestném prvním místě extra panenský olivový olej. Ten se ochotně spáruje s masitými pokrmy i zeleninovým rizotem, lilkem nebo také dalšími dobrotami ze španělských zdrojů. Kdo by někdy neochutnal kuchyni, která se zabydlela v Andalusii, Katalánsku, Kastilii nebo v baskickém světě, že? Tolik barev a chutí nenajdete snad už nikde jinde ve světě…
Kdo by odolal nádherné vůni olivových hájů?
Stačí jen vkročit a budete si hned připadat jako v rozkvetlé zahradě. Olivovníky jsou sice v našich zeměpisných šířkách spíše dekorativní rostlinou, na evropském jihu se však pěstují skutečně ve velkém. Dokazuje to i věhlas odrůdy, jakou je Arbequina, z proslulé olivové farmy Casas de Hualdo. Mimořádně nízká acidita, která dosahuje ani dvou desetin procenta, je zárukou úspěchu i u těch nejnáročnějších strávníků. Vůně rajčat pak dostane každého, kdo má rád vydatné aroma, linoucí se kuchyní hned po otevření lahvičky. Spoustu antioxidantů a vitamínů je pak už jen třešinkou na bohatě vyzdobeném dortu, který zachutná nejen těm, kdo milují nadevše španělské slunce.
Další variantou, jíž můžete mít už brzy doma, je Picual – vynikne silným aroma a intenzivní chutí, která se skvěle páruje se salátem ze zeleniny nebo lososovým steakem. Pokud máte rádi chuťově výraznější jídla, budete se s ním cítit jako v gastronomickém ráji. Mimochodem, je také velmi univerzální, takže pokud zrovna dojde oblíbená varianta, než si koupíte náhradu, můžete jej použít takřka pro cokoliv. Do třetice se nám pak představí Cornicabra, která voní po mandlích a jablíčkách, vynikne v kombinaci s rýží, zeleninovou pizzou nebo zeleninou, jíž jsme se rozhodli si na odpolední talíř pro návštěvu připravit na grilu. Kořeněná jídla nevadí, Cornicabra s nimi už najde společnou řeč!